Inloggen Mijn NVM
  • Quickscan

    Wat is mijn woning waard?

  • Wanneer je op ‘klaar!’ klikt gaan onze specialisten als de wiedeweerga aan de slag met je gegevens om een inschatting te maken! Je ontvangt dan z.s.m. een rapport per e-mail.

  • Sleep bestanden hierheen of

Kopen of verkopen? Check het energielabel

Heeft u een huis gekocht of wilt u een huis verkopen? Dan krijgt u te maken met het energielabel. Dit label is vanaf 2015 verplicht voor elke woning en geeft inzicht in de energiezuinigheid van het pand. Eigenlijk ge-woon heel handig, want u ziet in één oogopslag hoe het ervoor staat met de zuinigheid én de energierekening.
Energiezuinig = lage energierekening
Het energielabel bestaat uit zeven klassen. Aan de klassen A (groen en zeer zuinig) tot en met G (rood en zeer onzuinig), kunt u zien hoe energiezuinig een woning is. Een energiezuinige woning betekent vaak een lagere energierekening, minder CO2-uitstoot en meer wooncomfort. Daarnaast stijgt de waarde van uw woning, als deze hoog scoort op energiezuinigheid. Een energiezuinige woning heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Koopt u een huis, vraag dan altijd naar het energielabel. Ge-woon doen!

Vergeet niet aan te passen!
Vanaf 2015 is het energielabel verplicht. Alle huiseigenaren hebben in dat jaar een voorlopig energielabel gekregen, gebaseerd op het bouwjaar. Als u uw woning gaat verkopen, moet u het indicatieve energielabel aanpassen aan de huidige situatie. Dat kan online en kost een paar tientjes. Doet u dit niet en het definitieve label ontbreekt bij verkoop of verhuur, dan riskeert u een boete van maximaal 405 euro. Een koper heeft recht op dit label. Verkoopt u uw woning via Ten Wolde Makelaars, dan herinneren wij u hier ook even aan.

Hoe pas ik het aan?
Het aanpassen van het indicatieve energielabel kunt u ge-woon online doen via www.energielabelvoorwoningen.nl. U kunt ook het bestaande energielabel vernieuwen als u extra energiebesparende maatregelen hebt genomen, zoals het aanleggen van zonnepanelen of installeren van vloerverwarming. Wij nemen u mee aan de hand van een aantal stappen.
Het aanpassen van het energielabel in zes stappen:
1. Ga naar www.energielabelvoorwoningen.nl en log in met uw DigiD.
2. Controleer de gegevens van uw woning en pas het eventueel aan.
3. Voeg bewijsmateriaal toe aan het online woningdossier. Een digitale brochure van de woning van de makelaar volstaat als bewijsmateriaal.
U kunt gewoon een pdf uploaden.
4. Selecteer vervolgens een erkend deskundige die het bewijs gaat controleren. Dit kan een energieadviseur, makelaar of bouwtechnisch specialist
zijn. De uitgekozen deskundige controleert uw gegevens op afstand en komt dus niet bij u langs.
5. Verstuur de gegevens.
6. Ontvang het energielabel. Deze ontvangt u van de Rijksoverheid per e-mail. Na uw akkoord wordt het label automatisch geregistreerd.

Het definitieve energielabel ontvangt u meteen of binnen een paar dagen. Hoe lang het precies duurt, hangt af van de reactietijd van de deskundige en de juistheid van het bewijsmateriaal.

Het kan voorkomen dat het energieverbruik van soortgelijke woningen met eenzelfde energielabel toch van elkaar kunnen verschillen. Het label geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe zuinig installaties zijn en zegt niets over uw verbruik. De energierekening hangt dus ook af of u zuinig stookt, hoeveel warm water u gebruikt, hoeveel apparaten u heeft en hoe intensief u die gebruikt.

Terug naar blogs